Rauwmelkse producten

Naast het drinken van echte melk kunt u ook van andere rauwmelkse producten genieten.

Harde kaas
Harde kaas van rauwe melk is in Nederland te koop onder de naam “boerenkaas”. Boerenkaas zorgt zelden voor problemen; het wordt regelmatig gecontroleerd en het is een minder geschikt levensmilieu voor bacteriën: uitgerijpte kaas is te zuur, te zout, te droog en bevat te weinig zuurstof. Mocht er iets mis gaan dan is dat vaak zichtbaar aan de kaas, die dus niet meer ter verkoop wordt aangeboden.

Zachte kaas
Zachte kaassoorten zijn delicater, en mogen in Nederland dus niet met rauwe melk gemaakt worden. Maar als zich omstandigheden voordoen die gunstig zijn voor ‘gevaarlijke besmettingen’, zullen zich meestal ook zichtbaar afwijkende (vooral donkerkleurige) schimmels hebben ontwikkeld tussen de witschimmels die de kaasmaker op deze kazen helpt ontwikkelen. Voor verse kazen, zoals ricotta en panir, geldt hetzelfde.

Boter
Ook boter mag formeel niet van rauwe melk worden gemaakt. Zuiver vet is echter zeer goed bestand tegen bederf. Mogelijke problemen zullen dan ook vooral opduiken in de waterresten die soms in de boter verspreid zitten.

Zure producten
Zure producten, zoals yoghurt, kwark en kefir, kunnen van rauwe melk gemaakt worden, maar het productieproces is extra gevoelig voor verstoringen. Daardoor is de consistentie (dikte) ook niet altijd gelijk. Ook als ze van gepasteuriseerde melk gemaakt worden kunnen ze aan het einde van het productieproces bacterieel opnieuw als “rauwe” producten worden gezien, omdat ze een levende bacterieflora bevatten van toegevoegde gunstige en gegarandeerd zuivere bacteriestammen.


                     
   
© www.rauwemelk.net 2020