Waarom echte melk

Smaak
Alle winkelmelk is bewerkt: verhit, gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Daardoor worden ondermeer alle bacteriën (goede en slechte) gedood, worden eiwitten en enzymen gedenaturaliseerd, roomt de melk niet meer op en smaakt het (zomer en winter) altijd hetzelfde. Onbewerkte, echte, melk heeft een veel herkenbare smaak, smaaknuances zijn er nog (bijvoorbeeld afhankelijk van het voer dat de koeien eten), de pure slagroom komt vanzelf boven drijven. Vooral melk van koeien die veel gras eten heeft een eigen karakter: de room is zachter en het bevat meer goede vetzuren.
Gezondheidseffecten
Ook stellen sommige consumenten terechte vragen over de (lange termijn) gezondheidseffecten van bewerkte melk. De bewerkingen die winkelmelk ondergaat hebben in ieder geval een duidelijke invloed op de samenstelling en structuur van de melk. Daardoor kan een effect verwacht worden op aandoeningen zoals melkintolerantie en melkallergie, wat bevestigd wordt in dierproeven maar niet bij proeven met mensen. Wel bekend bij mensen is dat het drinken van onbewerkte melk samengaat met een lager risico op eczeem, astma of andere allergische aandoeningen. Dit suggereert dat het drinken van onbewerkte melk bijdraagt aan de opbouw van een robuuster immuunsysteem.
 
Meer informatie
Meer informatie over gezondheids effecten is te vinden op “Koemelk: effecten van bewerkingen op gezondheid”  van het LBI.
Meer informatie over mogelijkheden om de vetzuursamenstelling in melk te verbeteren: "Meer goede vetzuren in biologische melk: het verhogen van het CLA en Omega-3 gehalte" van het LBI.
Op internet is veel te vinden over de discussie of onbewerkte melk een gezondheidsrisico is of juist een bijdrage aan een gezonde mens, zie bijv. http://www.thecompletepatient.com. Het gebruik van echte melk past in een traditie van zo min mogelijke bewerkte producten gebruiken, zoals o.a. gepromoot wordt door de Weston A. Price Foundation.

                     
   
© www.rauwemelk.net 2019