Wetgeving en internationale situatie

Eisen
Ongepasteuriseerde melk mag in Nederland alleen direct vanaf de boerderij, niet voorverpakt, verkocht worden, onder vermelding van “RAUWE MELK VOOR GEBRUIK KOKEN”. Verkoop via een tussenpersoon, bijvoorbeeld de detailhandel, is dus verboden.

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert hierop o.a. door de toestand op het moment van inspectie te beoordelen (is het verkooppunt schoon, is de melk gekoeld?). Ook wordt van de veehouder verwacht dat hij aantoonbaar maakt de hygiëne en temperatuur te beheersen. Zo af en toe een monster van de melk laten onderzoeken (bijv. op coliforme bacteriën) is aan te bevelen als check op dat alles goed gaat.

Internationaal
In sommige andere landen is de regelgeving iets ruimer. In Duitsland is bijvoorbeeld het transporteren van verpakte echte melk en verkoop in winkels wel toegestaan (“Vorzugsmilch”) terwijl in Zwitserland melktaps met rauwe melk in de plaatselijke buurtsuper te vinden zijn. In de USA is de situatie per staat verschillend (www.ftcldf.org/raw_milk_map.htm).

Meer informatie over buitenlandse ervaringen zie bijvoorbeeld www.thebovine.wordpress.com of www.realmilk.com.

 


                     
   
© www.rauwemelk.net 2020